road trip in a motorhome through new zealand

200 Road Trip Trivia Questions & Answers For Long Car Rides

Last updated:

This post may contain affiliate links. Read the full disclosure

If you’re looking for a fun way to pass the time on your road trip, why not test your knowledge and learn a little something new along the way? We’ve compiled a list of 170+ road trip trivia questions and answers that are sure to keep you entertained.

From history and geography to pop culture and science, we’ve got something for everyone. So get ready to test your knowledge with our trivia questions for road trips!

Prefer a printable version? Get the printable trivia bundle here

Trivia Questions For Road Trips

Road trips are always a learning experience in themself, seeing new places, learning interesting local history at your rest stops and learning more about your fellow road trippers who you’re stuck in the car with for all those hours too.

I don’t know about you but I love a little trivia.

My favourite types of games are trivia games and when you’re on a long drive, this is the perfect time to test your knowledge about the world around you.

In fact, if you’re driving between Maryborough and Bundaberg in Australia anytime, you will spot roadside trivia to help keep drivers alert. Such a brilliant idea and something that they should do more of!

But, unless you are doing a Queensland road trip, you probably need to bring your own trivia so here is a massive list of trivia questions to get your road trip off to an interesting start!

Printable road trip trivia questions sales banner

200 Road Trip Trivia Questions For Car Rides

We have put our fun road trip trivia questions into categories to help you choose car ride trivia questions that interest you and your fellow passengers.

Trivia is a great option if you’re looking for road trip games to pass the time on your long drive.

General Trivia Questions And Answers

General trivia is always good fun and gives everyone a bit of a chance to guess the correct answer! Plus you get to learn some cool new facts to share with you too!

  1. What is the only living structure visible from space? Answer: The Great Barrier Reef.
  2. What is Batman’s real name? Answer: Bruce Wayne.
  3. What does RV stand for? Answer: Recreational Vehicle.
  4. When did World War II end? Answer: 1945.
  5. Which cartoon character said, “That’s all folks!” Answer: Porky Pig.
  6. Who wrote the Harry Potter series? Answer: J.K Rowling
  7. How many sides does a pentagon have? Answer: Five.
  8. What year was the first Apple computer released? Answer: 1976.
  9. Who invented the telephone? Answer: Alexander Graham Bell
  10. Which book series is the character Katniss Everdeen from? Answer: The Hunger Games
  11. What is the world’s fastest bird? Answer: The Peregrine Falcon (it can exceed 320km/ph).
  12. Who created the character of Spider-Man? Answer: Stan Lee and Steve Ditko
  13. Which planet is closest to the Sun? Answer: Mercury.
  14. What breed of fish is Nemo from Finding Nemo? Answer: Clownfish
  15. What type of animal is a giraffe? Answer: Mammal.
  16. What is the largest animal in the world? Answer: The Blue Whale.
  17. What is the comic book character Captain America’s actual name? Answer: Steve Rogers.
  18. Who wrote the novel The Great Gatsby? Answer: F. Scott Fitzgerald
  19. Dave Grohl is a member of which band? Answer: The Foo Fighters (or Nirvana)
  20. Which character dies in The Lion King? Answer: Mufasa
  21. Who wrote the novel To Kill a Mockingbird? Answer: Harper Lee
  22. Which James Cameron film won 11 Academy Awards? Answer: Titanic.
  23. What is the name of the cowboy in Disney’s Toy Story franchise? Answer: Woody.
  24. When was the world’s first automobile built? Answer: In 1886 by Carl Benz.
  25. Name the seven dwarfs from Snow White and the Seven Dwarfs. Answer: Dopey, Grumpy, Sneezy, Bashful, Happy, Sleepy, and Doc
  26. In what year did Facebook launch? Answer: 2004.
  27. What is the proper name for the Northern Lights? Answer: Aurora Borealis.
  28. In what year did Neil Armstrong walk on the Moon? Answer: 1969.
  29. What is the boiling point of water? Answer: 100 degrees Celsius (212 degrees Fahrenheit)
  30. How many colours are in a rainbow? Answer: Seven (red, orange, yellow, green, blue, indigo and violet).
  31. Which element has the symbol AU? Answer: Gold.
  32. What are the five senses? Answer: Sight, smell, taste, touch and hearing
  33. Where was the first World Cup held? Answer: Uruguay, in 1930.
  34. Who wrote the novel War and Peace? Answer: Leo Tolstoy.
  35. What is the largest land animal? Answer: The African Elephant
  36. Which planet has the most moons? Answer: Jupiter
  37. What does DVD stand for? Answer: Digital Versatile Disc
  38. Which country hosted the 2016 Summer Olympic Games? Answer: Brazil.
  39. Where in the human body is the strongest muscle located? Answer: The jaw.
  40. What colour is polar bear fur? Answer: Transparent – it appears white because it reflects light.
  41. Who plays the Star Wars character Han Solo? Answer: Harrison Ford
  42. Who wrote The Cat in the Hat? Answer: Dr. Seuss
  43. What year did Queen Elizabeth II become the British monarch? Answer: 1952.
  44. Name the three primary colours. Answer: Red, blue and yellow.
  45. What was the first-ever full-length Disney movie? Answer: Snow White and the Seven Dwarfs (1937).
  46. How many time zones are there in the world? Answer: 24.
  47. Which tennis player won the most Grand Slams? Answer: Roger Federer (20).
  48. Who wrote Alice’s Adventures in Wonderland? Answer: Lewis Carroll
  49. What type of animal is an iguana? Answer: Reptile
  50. Which theme park is the most visited in the world annually? Answer: The Magic Kingdom at Walt Disney World in Orlando, Florida
  51. What is the common name for H2O? Answer: Water.
  52. Who painted the Mona Lisa? Answer: Leonardo da Vinci.
  53. Who stars as Dr Meredith Grey in Grey’s Anatomy? Answer: Ellen Pompeo.
  54. Which member of the Avengers is played by Scarlett Johansson? Answer: Black Widow
  55. What is the symbol of peace? Answer: The dove
  56. How many planets are in the Solar System? Answer: Eight (Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune)
  57. Who wrote The Lord of the Rings? Answer: J.R.R Tolkien.
  58. Who invented the light bulb? Answer: Thomas Edison.
  59. The game Halo is published by which video game company? Answer: Microsoft
  60. Who wrote the song Imagine? Answer: John Lennon.
  61. What did Alexander Graham Bell invent? Answer: The telephone
  62. Who wrote the novel Frankenstein? Answer: Mary Shelley.
  63. How many points is an ace worth in tennis? Answer: Fifteen.
  64. What NBA team is located in Chicago? Answer: The Chicago Bulls
  65. What is the highest-grossing film of all time (as of 2023)? Answer: Avatar (2009)
  66. In what year did the Beatles release their first album? Answer: 1963.
  67. Who wrote the novel Pride and Prejudice? Answer: Jane Austen.
  68. How many sides does a hexagon have? Answer: Six.
  69. Who was the star of the original Mission: Impossible films? Answer: Tom Cruise
  70. Who wrote Peter Pan? Answer: J.M. Barrie
  71. How long did the Hundred Years’ War last? Answer: 116 years (1337–1453).
  72. For what film did Leonardo Dicaprio win an Oscar? Answer: The Revenant (2015).
  73. Who painted The Starry Night? Answer: Vincent van Gogh
  74. How many days are in a regular leap year? Answer: 366.
  75. What is the most abundant element in the universe? Answer: Hydrogen
  76. Who painted The Sistine Chapel ceiling? Answer: Michelangelo.

Australia Trivia Questions

These road trip trivia questions about Australia take me back to primary school with some of these Aussie facts and tidbits! How well do you know Australia?

geraldton town beach
  1. What is the capital city of Australia? Answer: Canberra.
  2. How many states and territories does Australia have? Answer: Six states and two territories
  3. What year did Australia become a nation? Answer: 1901.
  4. In which Australian state will you find the Margaret River wine region? Answer: Western Australia
  5. What is the world’s largest coral reef system? Answer: The Great Barrier Reef in Australia
  6. What is the national flower of Australia? Answer: The Golden Wattle.
  7. What is the longest river in Australia? Answer: The Murray River.
  8. What 2 animals are on Australia’s coat of arms? Answer: A kangaroo and an emu.
  9. What type of mammal is the koala? Answer: Marsupial.
  10. Which animal appears on an Australian 10-cent coin? Answer: Echidna.
  11. What is the highest mountain in Australia? Answer: Mount Kosciuszko.
  12. In which Australian state will you find the Gold Coast? Answer: Queensland.
  13. What is the name of the world’s largest sand island located in Australia? Answer: Fraser Island.
  14. What state are you in if you are driving along the Great Ocean Road? Answer: Victoria.
  15. Which Australian city hosted the 2000 Summer Olympics? Answer: Sydney
  16. What is the name of the longest highway in Australia? Answer: The Hume Highway
  17. Which Australian state has the highest population? Answer: New South Wales
  18. Where can you find Uluru or Ayers Rock? Answer: The Northern Territory.
  19. Which Australian animal can’t move backwards? Answer: The Echidna
  20. What is the name of Australia’s largest lake? Answer: Lake Eyre.
  21. Name of Australian actor in The Greatest Showman and X-Men? Answer: Hugh Jackman
  22. What is the smallest state in Australia? Answer: Tasmania.

Find even more trivia questions about Australia here (including some really tricky ones!


USA Trivia Questions

Test your knowledge of the USA with these road trip trivia questions that are sure to get you thinking. Especially if like us, you aren’t from the US!

santa monica pier route 66 sign
  1. What is the capital city of the United States? Answer: Washington, D.C
  2. How many states are there in the US? Answer: Fifty.
  3. What is the longest river in the United States? Answer: The Missouri River, which only just beats the Mississippi River.
  4. Who was the first Us President? Answer: George Washington.
  5. What is the national flower of the United States? Answer: The Rose
  6. Name two US states that border Mexico. Answer: California, Arizona, New Mexico and Texas.
  7. In which state will you find Yosemite National Park? Answer: California.
  8. What is the nickname of New York City? Answer: The Big Apple.
  9. Which state in the US has the biggest population? Answer: California.
  10. Which state is known as The Sunshine State? Answer: Florida
  11. Which is the largest state in the US? Answer: Alaska.
  12. What is the highest mountain in the US? Answer: Mount Denali in Alaska (formerly known as Mount McKinley.
  13. Which river forms part of the border between the US and Canada? Answer: The St. Lawrence River.
  14. The Statue of Liberty was gifted to the US from which country? Answer: France
  15. What is the national animal of the United States? Answer: The American Bald Eagle.
  16. Which is the longest interstate highway in the USA? Answer: The Interstate 90.
  17. Yellowstone National Park is located primarily in which state? Answer: Wyoming
  18. How many national parks are in the USA? Answer: Sixty-two
  19. What is the official language of the United States? Answer: English.
  20. Where will you find Hollywood Boulevard? Answer: Los Angeles, California.
  21. Harvard University is located where? Answer: Cambridge, Massachusetts.
  22. Which state has the most national parks? Answer: California, with nine.
  23. What is the national anthem of the United States? Answer: “The Star-Spangled Banner”.
  24. Which US state has the longest coastline? Answer: Alaska
  25. Where does the Mississippi River begin its journey? Answer: Lake Itasca in Minnesota
  26. What mountain range lies along the west coast of North America? Answer: The Rocky Mountains

Make your road trip more fun with these road trip games! Check out our Would You Rather questions, road trip conversation starters and road trip trivia questions that are fun for the whole family! And don’t forget the car activities and road trip snacks!


World Trivia Questions

Test your general knowledge of geography and history with these fun trivia questions about the world!

  1. What is the capital of France? Answer: Paris.
  2. Which English city is known for its red telephone boxes? Answer: London.
  3. What is the longest river in the world? Answer: The Nile River.
  4. How many countries are there in Europe? Answer: Forty-four countries.
  5. Which mountain is the highest in the world? Answer: Mount Everest.
  6. What is the capital city of India? Answer: New Delhi.
  7. What is the world’s most populous country? Answer: China.
  8. What is the capital of Canada? Answer: Ottawa.
  9. What is the smallest country in the world? Answer: Vatican City.
  10. Which country is home to the Taj Mahal? Answer: India
  11. How many continents are there in the world? Answer: Seven continents
  12. What is the world’s largest desert? Answer: The Sahara Desert.
  13. Where did the Olympic games originate? Answer: Ancient Greece.
  14. What is the name of the world’s largest ocean? Answer: The Pacific Ocean.
  15. Where might you have a Loch Ness Monster sighting? Answer: Scotland.
  16. What is the longest road in the world? Answer: The Pan-American Highway
  17. What is the world’s highest waterfall? Answer: Angel Falls in Venezuela.
  18. What is the capital of Italy? Answer: Rome
  19. What year did the Berlin Wall come down? Answer: 1989.
  20. Where in the world recorded the hottest temperature of all time? Answer: Death Valley, California.
  21. What is the capital of Japan? Answer: Tokyo.
  22. What is the most common language spoken in the world? Answer: Mandarin Chinese.
  23. What is the biggest country in the world? Answer: Russia.
  24. What is the national animal of Scotland? Answer: The Unicorn
  25. In what language does Bonjour mean hello? Answer: French
  26. What is the world’s deepest lake? Answer: Lake Baikal in Siberia
  27. Which river runs through London? Answer: The River Thames
  28. What is the driest desert in the world? Answer: The Atacama Desert in Chile
  29. What is the largest island in the world? Answer: Greenland (Australia is larger, but considered a continent).
  30. What is the lowest point on Earth? Answer: The Dead Sea.
  31. In which country will you find the popular dish pierogi? Answer: Poland
  32. What is the most visited historical site in the world? Answer: The Forbidden City in China.
  33. What is the official language of Brazil? Answer: Portuguese.
  34. What is the capital city of Austria? Answer: Vienna
  35. Which African country is home to the Great Pyramids? Answer: Egypt.
  36. What is the name of the currency used in Japan? Answer: Japanese Yen.
  37. How do you say I love you in German? Answer: Ich liebe dich

Wildlife Trivia Questions

Love animals? Our youngest daughter is animal-obsessed so this is one of her favourite categories. These animal trivia questions will challenge your knowledge:

  1. In what country will you find a bearded dragon? Answer: Australia
  2. Which animal has the longest gestation period? Answer: Elephant (around 18-22 months)
  3. What does a male penguin gift to a female penguin to win her as a mate? Answer: A pebble or rock
  4. Which animal spends around 90% of its day sleeping? Answer: Koala
  5. What colour is a giraffe’s tongue? Answer: Purple
  6. What do you call a baby goat? Answer: A Kid
  7. How do otters avoid drifting away from each other while they sleep? Answer: By holding hands
  8. How many legs does an octopus have? Answer: Eight
  9. What is the fastest animal in the world? Answer: Cheetah
  10. What is the only land animal that cannot jump? Answer: Elephant
  11. Which mammal is the largest? Answer: Blue whale
  12. Which animal is known as man’s best friend? Answer: Dog
  13. What do you call a group of lions? Answer: A pride
  14. What’s the biggest bird in the world? Answer: Ostrich
  15. What is something only a hummingbird can do that no other bird can do? Answer: Fly backwards
  16. What animal has cube-shaped poops? Answer: Womat
  17. A dog sweats through which part of its body? Answer: Paws
  18. What part of their body do butterflies use to taste? Answer: Their feet
  19. How many hearts does an octopus have? Answer: 3
  20. Are cows colourblind? Answer: Yes
  21. What is the only mammal that can fly? Answer: Bat
  22. The kiwi bird is the emblem of which country? Answer: New Zealand
  23. What is the proper name for a baby kangaroo? Answer: Joey
  24. What do you call a group of fish? Answer: A school
  25. Where will you find a platypus? Answer: Australia

Road Trip Riddles

Test your problem-solving skills with these fun road trip riddles to keep you entertained on the road!

  1. What has a neck but no head? Answer: A bottle
  2. What is full of holes but still holds water? Answer: A sponge
  3. What costs nothing, comes in lots of colours, and can make you happy? Answer: A rainbow
  4. What has a head but never weeps? Answer: A nail
  5. What do you throw out when you want to use it, but take in when you don’t want to use it? Answer: An anchor
  6. What kind of tree can you carry in your hand? Answer: A palm tree
  7. What comes once in a minute, twice in a moment, but never in a thousand years? Answer: The letter ‘M’
  8. What has four eyes but cannot see? Answer: The Mississippi River
  9. What goes up but never comes down? Answer: Your age!
  10. I run but never walk, I murmur but never talk, and I go to bed but never sleep. What am I? Answer: A river.
  11. What can you break without touching or seeing it? Answer: A promise
  12. What has four legs but cannot walk? Answer: A table

WANT A PRINTABLE VERSION INSTEAD? GET THE PDF HERE

It includes answer sheets so you can all play along without revealing the answer straight away!

Road trip trivia questions printable product banner

Need more entertainment for your next road trip adventure? Check out these fun road trip games to play in the car and if you’re road-tripping with kids, these road trip activities are the perfect way to keep the little people happy during long drives, in case trivia for car rides is a little too tricky.

Here’s hoping these interesting trivia questions, riddles and unusual facts helped keep your whole family entertained during the long driving hours!

Did you know all the answers? Tell us which fact you found most surprising!

Find some road trip destination inspiration for your next trip:

road trip questions and answers